Cara Agar Berak Atau BAB Lancar

Melayupost – Pergerakan usus yang sukar saat berak sangat mengganggu setiap hari. Perut berasa penuh dan sering disertai dengan sakit, tetapi kotoran tidak keluar walaupun selepas berlarutan di dalam tandas.

Biasanya, seseorang BAB satu hingga tiga kali sehari. Tetapi bagi masyarakat moden, boleh rutin BAB satu kali sehari sahaja adalah satu perkara yang bersyukur.

Kemudian, apa yang boleh dilakukan kepada BAB kerap dan lancar setiap hari? Dirumuskan dari Bentuk, berikut adalah tiga tabiat yang sihat yang perlu dilakukan untuk membuang air besar:

1. Gunakan tandas berjongkok

Tidak senang menggunakan tandas jongkong? Fikirkan semula. Penyelidikan membuktikan penggunaan tandas jongkok berguna untuk kelancaran pergerakan usus.

Penggunaan tandas jongkong membuatkan sudut anorektal lebih banyak pengganda, jadi najis dapat keluar dari tubuh dengan lebih mudah. Jika duduk, trajektori ini menjadi bengkok dan dengan itu memerlukan lebih banyak usaha untuk membolehkannya dilangkau.

2. Minum air

Salah satu penyebab buang air besar BAB adalah kekurangan air minuman. Oleh itu, cukup untuk minum 2 liter air setiap hari.

Minum air apabila tidur dan bangun juga membantu pergerakan usus halus. Minum air pada waktu pagi apabila bangun akan menjadikan penguncupan saluran gastrousus dan membantu pembuangan air liur.

3. Penggunaan serat rutin

Makan serat boleh membantu melicinkan usus. Serat membantu najis menjadi lebih lembut kerana serat boleh menampung lebih banyak air dalam tinja.

Sumber utama serat adalah buah dan sayuran. Begitu juga kacang, dan beras perang juga mengandungi serat yang cukup tinggi. ( http://www.melayupost.info/2016/09/punca-buang-air-besar-berak-berdarah.html )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *